De Schoolschrijver!

Opening op Boven 't IJ

Op 6 maart 2014 werd ik feestelijk verwelkomd als Schoolschrijver op Montessorischool Boven 't IJ in Amsterdam-Noord.
Het was een ochtend vol verrassingen!Eerst mocht ik plaatsnemen in de jury van de nieuwe talentenshow 'So you think you can write!'
Ik vond het berespannend. Ik heb altijd al in zo'n jury willen zitten, dus mijn dag kon niet meer stuk.


Op de foto rechts zie je één van de kandidaten back stage in gesprek met een presentator. De jury zit, heel onbeleefd, met de rug naar het publiek, maar dat hoort dan zo.
Er waren heel goede kandidaten, dus we hadden het niet gemakkelijk. Ik draaide pas om op mijn kruk, toen ik Jan Jansen hoorde voorlezen. Zelf beweerde hij dyslectisch te zijn en hij zei ook maar vast, dat hij er niets van kon. Maar ik proefde talent in zijn korte stukje. Hij mag in mijn team!

Daarna hing Jan Jansen mij de sjerp om, geholpen door Rob Post, de stadsdeelvoorzitter. Vanaf dat moment was ik weer echt Schoolschrijver en dat blijf ik tot en met juni 2014.

Elke donderdag kom ik op Boven 't IJ en daar bezoek ik de groepen 7/8 van juf Cinthya, 5/6 van juf Ivonne en 5/6 van juf Lodie.


Opening op De Driemaster

Op vrijdag 14 maart vond de opening van De Schoolschrijver plaats op De Driemaster in Amsterdam-Noord.


Hier kwam ik letterlijk binnen fietsen! Nooit eerder heb ik bellend door de gangen van een school gefietst, maar nu mocht het. Hijgend kwam ik aan bij de zitkuil in de hal, waar heel veel leerlingen op me zaten te wachten.Abdelkader Benali was de ochtend al gezellig begonnen met hen, dat merkte ik meteen. De stemming zat er al goed in.

Ik mocht een verhaalbegin voorlezen, waarop Abdelkader aan de kinderen vroeg hoe dit beginnetje voortgezet zou kunnen worden.

Een aantal kinderen kwam met verrassende wendingen.

Er deed zelfs een duo mee, dat ons meesleurde naar een onbewoond eiland, waar toch iemand bleek te wonen. Ja, daar kijk je van op, hè? Hier zit talent, dat voelde ik meteen!

Daarna hielpen twee leerlingen mij in de sjerp en daarna was ik ook officieel Schoolschrijver op De Driemaster.

Tenslotte moesten we natuurlijk even met z'n allen op de foto.
Hé, niet voordringen! Ik wil er ook op!


Voortaan kom ik elke vrijdag op De Driemaster en daar bezoek ik groep 6a van juf Anne, groep 5a van juf Karin en groep 5b van juf Judith.
Op beide scholen in Amsterdam-Noord kom ik wekelijks praten over boeken en lezen en wat daar nou precies zo leuk aan is. En om met de kinderen te schrijven aan verhalen en gedichten.

Ook praat ik met kinderen uit andere klassen en met ouders en met de leerkrachten. En altijd gaat het over boeken en over lezen en fantasie en helden en boeven.

Op 15 scholen in Amsterdam is er in die maanden een Schoolschrijver actief. Wil je weten en zien wat er allemaal gebeurt bij de Schoolschrijvers? Ga dan naar de website van De Schoolschrijver

De foto's van de opening op Boven 't IJ
op deze pagina en op de home pagina zijn
gemaakt door Linda Jenkin: website